Gratis verzending bij een bestelling vanaf 20€

Minestrone - Nieuws

« terug naar overzicht
Cokeryen Photo - Film - Food,  Frans Snijders & Tony Le Duc

COKERYEN. PHOTO FILM FOOD, FRANS SNIJDERS & TONY LE DUC

Stillevens in de schilderkunst en in de fotografie zijn vaak gebaseerd op gelijkaardige academische kwaliteiten. Het gebruik van licht en compositie zijn er twee van.


Barokschilder Frans Snijders (1579-1657) en culinair fotograaf Tony Le Duc (°1961) hebben veel gemeen. Beiden zijn in hun tijdsgewricht bij de eersten geweest die stillevens van voeding een eigenzinnige artistieke wending gaven.

Ook academisch zijn er veel parallellen. In hun kleurenpaletten bijvoorbeeld, die zich in het warme-lichtspectrum bevinden. Het gebruik van diagonalen in hun beeldkaders zorgt voor dynamiek. De lichtinval in de schilderijen en in de foto’s komt steeds van links, alsof er alleen licht binnenvalt via een raam in een kamer. Deze eenvoudige lichtbron veroorzaakt donkere maar gedetailleerde schaduwpartijen rondom het hoofdonderwerp, dat op zijn beurt in hoge lichten baadt en de aandacht van de toeschouwer meteen naar zich toe zuigt.

Er is maar één klein verschil: terwijl Snijders alle ingrediënten vaak naast en achter elkaar op een tafel presenteert, zorgt Le Duc voor gelaagdheid door de ingrediënten boven en onder elkaar te positioneren. Maar hun doel is hetzelfde: het tonen van overvloed – lees: barok.

De tentoonstelling kan je in het Snijders&rockoxhuis bezoeken nog tot 13 januari 2019. 

Meer info: www.snijdersrockoxhuis.be

 

ander nieuws